tiistai 3. kesäkuuta 2008

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Alunalkaen ajattelin esittää tapahtumia kronologisessa järjestyksessä aloittaen vanhimmista. Aion kuitenkin pyörtää suunnitelmani ainakin tämän muistion osalta ja kirjaan muistiin havaintojani Ivanin sairauteen liittyen sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Ehkä Ivanin maanisuus on jo tartuttanut minutkin niin, etten jaksa enää keskittyä järjestelmälliseen työskentelyyn ja siksi päädyin tällaiseen ratkaisuun? Tai sitten olen vain väsynyt, tai sitten se paskiainen tekee niin paljon uskomattomia typeryyksiä, etten kykene muistelemaan menneitä, kun huomispäivän historiaa tulvii ikkunoista ja ovista (kirjaimellisesti - Ivan käyttää kulkureittinään toisen kerroksen ikkunaansa; öisin tuuli paiskoo avonaista ulko-ovea, josta huudot ja rälläkän ääni kantautuu nukkuvien [heräävien] korviin) alati kiihtyvään tahtiin.

Minä en jaksa muistaa, että Ivan olisi ollut yhtä kummallinen muuttaessaan tänne. Syy tähän luulooni voi olla myös se, etten ollut vielä saanut koottua kaikkia hänen käytöshäiriöitään ja tempauksiaan kokonaisuudeksi. Mahdollisesti hän eli sittenkin tänne muuttaessaan sairautensa depressiivista vaihetta?

Olemme pitkän aikaa arvuutelleet leikkimielisesti liittoutuneiden kesken Ivanin mielenlaadun häiriön vakavuutta, hänen psykiatrista diagnoosiaan, typeryyden suuruutta ja muita päänalueen vajavaisuuksia. Täysi hullu ja kahjo tämä nuhruinen persoonamme on, mutta eittämättä hänelle löytyisi virallinenkin diagnoosi mielensairaudesta jos toisestakin.

Annan itselleni valtuudet määrittää Ivanille nyt puolivirallisen diagnoosin; Ivan sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja elää sairautensa maanista vaihetta.

"Kaksisuuntainen eli bipolaarinen mielialahäiriö (aikaisemmin myös maanis-depressiivisyys, nykyään lääkärislangissa "bipo") on nimensä mukaisesti mielialahäiriö, jossa mieliala vaihtelee ja jossa esiintyy maniaan ohella masennusta eli depressiota." [1]

Nykyisin Ivanilla esiintyy manian ohella myös mania, eli rahaa, fyrkkaa, pätäkkää. Hän harjoittaa autonkorjaajan tointaan asuntolan parkkipaikalla. Muutaman päivän sisällä olen nähnyt miehen nokisissa käsissä kaksi 10 euron seteliä (kaksi eri seteliä), joita hän on useaan otteeseen esitellyt julkisesti ja suuresti iloiten.

Riemu jää usein lyhyeksi, sillä seuraavassa silmänräpäyksessä mies makaa poikittain pihalla auton alla ja kiroaa kastroidun uroksen äänellä ja venäjän kielellä autonsa, siskonsa, naapurin kissan ja mielikuvitusystävänsä. Sitten se juoksee, unohtaa, ravaa, juoksee uudelleen, huutaa itsekseen, paukuttaa ovet, tiputtelee työkalunsa, tekee seiniin öljyiset kämmenenmuotoiset siluetit ja sekoaa - ja tekee kaiken uudelleen seitsemän kertaa.

"Mielialaan liittyy voimakas energisyys ja aktiivisuus, vahvasti vähentynyt unentarve, lakkaamaton aktiviteetti, vuolaspuheisuus, estottomuus ja harkitsematon heittäytyminen hetken mielijohteesta välitöntä mielihyvää tuottavien toimintojen pariin. Maniasta kärsivän henkilön ajatustoiminta on kiihtynyttä ja hänen todellisuudentajunsa on usein vääristynyt." [2]

Ivan tekee tätä kaikkea myös öisin, sillä hän on hullu, eikä hän tarvitse unta. Hän tekee tätä kaikkea aamulla, aamupäivällä, illalla ja iltapäivällä. Ivan tekee työnsä ja saa 10 euron setelin, jota lennättää kädessään kuin onnesta soikea lapsi leijaansa. Meille hän on kertonut kasvattavansa bisneksen - asuntolan parkkipaikalla, parkkipaikalla jonka vuokraa hän ei ole maksanut - niin, että tienaa 3000 euroa kuussa.

Työkalupajansa Ivan on rakentanut asuntomme eteiseen. Valot välkkyvät huoneistossa, kun Ivan kokeilee kompressorinsa tehoja. Hän aikoo maalata autoja, mutta ei ollut tullut ajatelleeksi, että viereisissä parkkiruuduissa olevat autot saattavat tahriintua. Ratkaisuksi Ivan ehdotti pressuja. Parkkiruudun hän ehkä vuoraa sanomalehdillä?

Ivan saattaa tulla koputtamaan oveani vain kertoakseen, kuinka hän on vaihtanut jonkun pyöreän levymäisen osan autoon, joka liittyy jarruihin. Toinenkin pitäisi vaihtaa, mutta en saanut selvää miksi. Joskus minun täytyy lähteä kalsareissani hänen mukaansa pihalle katsomaan jotain vitun hiottua peltiä.

Esitellessään töitään ja saavutuksiaan, hän puhuu englantia vahvasti murtaen ja niin nopeasti, että joudun usein keskeyttämään hänen puheensa. En minä halua lähteä ulos kuulemaan puheita autojen sisäelinten rakenteesta ja niiden korjaamisesta. Minähän vastustan yksityisautoilua, ja henkilöautojen korjaaminen edistää sitä.

Miksi se kulkee aina ilman paitaa joka paikassa ja näyttää muutenkin metsän peikolta? Se kuulemma sai kotimassaan naista rahalla. Voisi saada ilmaiseksikin, jos olisi hiljaa ja kävisi suihkussa kerran elämässään.

Jatkan tutkielmaani Ivanin sairauden parissa myöhemmin.

[1] http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksisuuntainen_ mielialah%C3%A4iri%C3%B6
[2] http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,818,1733,1995,5866

Terveisin,

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tilanteenne kuulostaa liiankin tutulta. Omaa solusotaani jo vuoden päivät käyneenä on helpottavaa löytää kohtalotovereita. Vielä enemmän helpottaa lukea kuinka huonosti asiat voisivat olla.

Meidän taloutemme monikulttuurinen rikkautemme on kotoisin B:llä alkavasta maasta kaakkois-Aasian suunnalta. Hän on likainen, äänekäs ja melko välinpitämätön henkilökohtaisen omaisuuden hienommista aspekteista, kuten käsitteestä: "muiden omaisuus". Silti on sanottava, että vaikka olenkin yönä jos toisenakin herännyt naapurihuoneesta kantautuvaan epämääräiseen mölötykseen, on tilanteeni silti tuhansia kertoja helpompi kuin teillä.

Sanomani onkin siis: Muistakaa, että teillä on kohtalotovereita joiden ajatukset ovat kanssanne. Siis jatkakaan tätä ikiaikaista Suomi-Venäjä ottelua, älkääkä luovuttako senttiäkään!

Anonyymi kirjoitti...

hyvähyvä vaan... vaivaako stressi? ette siedä erilaisuutta... siis meinaan tosiaankin erilaisuutta... olisi ihan hyvä sietää... hullut ovat luovia ja luovat hulluja, muut häviäjiä.

onnea vaan opiskeluun.