tiistai 15. heinäkuuta 2008

Kiero kerjäläinen

Tämän tarinan tarkoitus on hieman valottaa salaperäisyyden verhoa Ivanin mystisen menneisyyden ja taustojen osalta. Hän on nimittäin silloin tällöin (etenkin ennen yhteiselon kärjistymistä juoksuhauta-asteelle) tarinoinut innokkaasti omasta alkuperästään ja mainostanut ylpeästi erilaisia, suurimmaksi osaksi kyseenalaisia, tapoja hankkia rahaa. Ehkäpä nämä taustatiedot auttavat meitä ymmärtämään paremmin Ivanin käytöstä ja hänen ainutlaatuisia piirteitään. Tai ehkä ne vain entisestään vahvistavat kuvaa hänen omalaatuisesta ja kierosta luonteestaan.

Tämän kirjoituksen, kuten itse bloginkaan, tarkoitus ei ole ivata tai mustamaalata ketään, vaan pikemminkin dokumentoida oikeita asioita ja tapahtumia toivon mukaan viihdyttävällä tavalla. Niinpä tarkemmat henkilökohtaiset yksityiskohdat (vaikka kuinka herkullisia olisivatkin) jätetään tästäkin tarinasta pois. Asioista puhutaan melko yleisellä tasolla ja kenestäkään ei puhuta oikeilla nimillä. Tiettävästi kaiken pitäisi olla faktaa, vaikkei aina siltä vaikuttaisikaan. Mutta sitten asiaan; tapahtuipa kerran, siperian kuuraisella taigalla – Ural-joen mutkassa...

Ivan syntyi kultaisella 80-luvulla muutaman sadan kilometrin päässä Moskovasta. Ivan kiinnostui jo nuorena autoista ja työskenteli sukulaisensa pyörittämällä pimeällä autokorjaamolla. Täältä pikku-Ivan epäilemättä sai paljon vaikutteita.

Jossain vaiheessa Ivan siirtyi Moskovan kaduille. Ilmeisesti tässä vaiheessa Ivan keksi että voi saada rahaa sekä valtiolta, että matti meikäläisiltä valehtelemalla olevansa orpo, koska Venäjällä valtio antaa orvoille rahallista tukea. Niinpä Ivan kävi säännöllisin väliajoin nostamassa tätä tukea ja kerjäsi kaduilla ohikulkijoilta rahaa, kädessään lappu, jokaa kertoi hänen ”orpoudestaan”, epäilemättä hyvin tunteita herättävään sävyyn.

Moskovassa Ivan oli tiettävästi kirjoilla kahdessa eri yliopistossa, kahdella eri henkilötunnuksella, saaden kahta eri opintotukea samaan aikaan. Tähän on toki vielä lisättävä valtion orvoille maksama tuki, jota Ivan myös nosti samaan aikaan.

Jossain vaiheessa Ivan kuitenkin ajautui syystä tai toisesta ongelmiin väärien henkilöiden kanssa ja hänen täytyi muuttaa pois Venäjältä ja luopua tuottoisasta "kaksoiskansalaisuudestaan". Näistä ongelmista hieman tarkemmin myöhemmässä kirjoituksessa.

Ivan päätyi Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. Täällä hän kirjautui erääseen korkeakouluun ja alkoi nostaa myös Suomesta ulkomaiselle opiskelijalle varattua tukea. Suomessa Ivan aloitti pimean autonkorjausbisneksensä, kuten aiemmin on mainittu. Autonkorjaus olisi Ivanin mukaan äärimmäisen tuottoisaa, koska ”täällä kaikella on niin korkeat hinnat, että jos ei maksa veroja, tienaa hyvin”.

Pilviä hipovan suurista suunnitelmista huolimatta (suunnitelmat siis kattoivat esimerkiksi huoltoasemaketjun perustamisen Kanadaan sekä energiateollisuuden mullistavan vetyauton kehittämisen), Ivanin liiketoiminta on tiettävästi jäänyt tappiolliseksi lähinnä hänen omista henkilökohtaisista puutteistaan johtuen.

Ivanin elämäntyyliä kuvaa hyvin se, että kun hänelle lankesi maksettavaksi 4000 euron lasku aiheuttamastaan vesivahingosta, Ivan totesi lähes huvittuneena: ”This is a new and strange situation for me. I’m not used to people trying to steal money from me.”

21 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Juu loistavaa ja hauskaa settiä tämä blogi ja jos joskus haluatte työstää siitä kirjaa ainakin jossain muodossa nimet muutettuna ja niin edelleen, niin tarjoan kernaasti apuani esim. voin kommentoida tekstiä ja toimia oikolukijana. Olen 26-v mieshenkilö ja olen opiskellut alan ammattilaisten johdolla luovan kirjoittamisen aineopinnot Turun yliopistossa. Erityisesti olen perehtynyt kirjalliseen huumoriin. :D Eli tekijät kyselkää jos kaipaatte joskus apua! ;D Jatkakaa samaan hyvään malliin!

Anonyymi kirjoitti...

Kyseenalaistan tekstien aitouden! Tää viimesin oli kyllä niin varmaa huttua, että oksat pois!

Oli miten oli, ei yhtään sovi aikaisempien tekstien kirjoitusasuun :(

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tuo viimeisin ainakin minun mielestäni oli ihan johdonmukaista tekstiä ja sopi Ivanista saamaani kuvaan.

Täytyy myös ottaa huomioon, että blogin takana on kolme kirjoittajaa.

T - deLestat

Anonyymi kirjoitti...

Olen aivan ihastunut enkä välitä mikä on mustaa valkoisella ja mikä väritettyä. Varsinkin kun kuvista tunnistaa että taitaa olla Leppävaara vai Lintuvaara vai mikä olikaan kyseessä!? Ainakin mielessäni sijoitan tapahtumat sinne! Jatkakaa pojat samaan malliin ja Ivanille terveisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen varma että siellä pari teekkaria nauraa partaansa kun ihmiset uskoo kaiken mitä netissä kirjotetaan. Yksikään vuokraisäntä ei kestäs tollasta menoa kauaa eikä kukaan kämppiskään. Lisäks jutut menee sen verran yli että ei oo totta. Ootte hei myös jääneet kiinni! Yhessä postauksessa joku teistä kerto Ivanin löytäneen laajakuvatv:n roskiksesta mut jossain myöhemmässä kommentissa sanoitte jollekulle että ees Ivan ei oo löytänyt laajakuvatelkkua roskiksesta. Hahaa!

Mut onhan se kiva että joku jaksaa kirjottaa tällasta viihdettä. Ehkä kirjalla tienais paremmin kuin blogilla?!

Fabio kirjoitti...

"Yhessä postauksessa joku teistä kerto Ivanin löytäneen laajakuvatv:n roskiksesta mut jossain myöhemmässä kommentissa sanoitte jollekulle että ees Ivan ei oo löytänyt laajakuvatelkkua roskiksesta."

Ko. laajakuvatelevisio on olemassa ja se on Ivanin mukaan löydetty roskisesta. Muunmuassa siitä tulee juttua seuraavassa kirjoituksessani valokuvien kera.

Ivan ei ole löytänyt digiboksia roskiksesta, joten hän ei televisiota voi katsoa. Televisio on myös rikki, palasina, avattuna ja pari päivää sitten keskellä yleisten tilojen käytävää tukkien koko tien keittiöön.

Tarkennusta aikaisempaan: Taulutelkkaria ei edes ivan ole "roskiksesta löytynyt", Eli Ivan ei tosiaan ole taulutelkkaria roskiksesta löytänyt vaan mikä sieltä on löytynyt on kuvaputkimallinen televisio.

kauko kirjoitti...

"Kyseenalaistan tekstien aitouden! Tää viimesin oli kyllä niin varmaa huttua, että oksat pois!"

Kuten tekstissä mainittiin, kyseisen jutun lähteenä on Ivan. Kaikki mitä tekstissä on kirjoitettu, on kyllä oikeasti Ivanin kertomaa.

Ivanin luotettavuutta voi kyllä epäillä, mutta itse teksti on varmasti hänen lausuntojensa mukainen.

Mitä kirjoitusasuun tulee, kyseinen juttu on todella rankasti editoitu, johtuen siitä, etten halunnut jättää siiten asioita jotka kertoisivat Ivanin menneisyydestä liian henkilökohtaisesti. Jouduin siis karsimaan monia mehukkaita selostuksia ja yksityiskohtia.

Fabio näköjään jo valaisi televisiokysymystä, joten se siitä. Epäilevät tuomaat voivat tutkia tulevan jutun yhteydessä kyseistä telkkua valokuvista.

Anonyymi kirjoitti...

Huhhuh! Pääsettekö muuten pian eroon vaihto-opiskelija-Ivanista, vai kuinka kauan hän maassamme vierailee? Vuosi yhteiseloanne taitaa tulla pian täyteen.
Jaksamista!

Ninnu kirjoitti...

Tosielämän tarinathan ne! Mainio juttu että harjoitatte tällaista julkista ryhmäterapiaa arkielämän haasteista mahdollisimman vähillä traumoilla selviämiseen.

Mietin tätä lukiessani että elämmepä merkillisiä aikoja. Maailman Ivanit ovat olemassa virtuaaliavaruudessa lukemattomille ihmisille, tietämättään, tarinan hahmoina ja samalla oikeina ihmisinä. Toivon teille kärsivällisyyttä ja loputonta huumorintajua! Kiitos työpäivän nauruista, jatkan tapahtumienne seuraamista.

Anonyymi kirjoitti...

"Juu loistavaa ja hauskaa settiä tämä blogi ja jos joskus haluatte työstää siitä kirjaa ainakin jossain muodossa nimet muutettuna ja niin edelleen, niin tarjoan kernaasti apuani esim. voin kommentoida tekstiä ja toimia oikolukijana."

Mä en päästäisi sua oikolukemaan edes alushousujeni pesulappua.

Anonyymi kirjoitti...

Palaan tv-aiheeseen. Jos sillä ei oo boxia eli se ei voi telkkua kattoa, miks sitten yhessä postauksessa sanotte että kuului karmee telkun möykkä sen huoneesta eli Salattujen elämienkin juoni tuli teille selväksi seinien läpi?

kauko kirjoitti...

"Palaan tv-aiheeseen. Jos sillä ei oo boxia eli se ei voi telkkua kattoa, miks sitten yhessä postauksessa sanotte että kuului karmee telkun möykkä sen huoneesta eli Salattujen elämienkin juoni tuli teille selväksi seinien läpi?"

Koska tv-lähetykset näkyivät meillä vielä tämän vuoden puolelle ilman digiboksia. Olisiko ollut helmikuussa kun tuli stoppi ja sen jälkeen on digiboksi tarvittu.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistavaa tekstiä.
paljon ootte saanut kestää..
noista diagnooseista päätellen
kyseessä vissiin on joku lääkiksen
koululaitos.Jatkakaa poijjaat samaan
malliin. =)

Anonyymi kirjoitti...

Naureskelin aikani tätä lukiessani. Huvitteisuuteni vaihtui kuitenkin jo muutaman tarinan jälkeen sääliksi teitä kohtaan, jos ei jopa pistänyt vihaksi. Jos ko. Ivan on oikea henkilö ja nämä asiat ovat oikeasti tapahtuneet, niin ettekö te nyt kolmistaan pysty tekemään asialle jotain? Olette siis sanomanne mukaan käyttäneet kaikkia yhteiskunnan antamia keinoja (kirjalliset varoitukset, suulliset huomautukset, neuvoneet tätä ulkomaista "ystävää" kohteliaasti yms)? Eikö olisi aika näyttää kaverille kaapin paikka ja pistäkää kova kovaa vastaan. Jos solussa joutuu/haluaa asumaan, niin consensuksella asiat kuntoon. Jos ei auta, niin toiset keinot käyttöön. Ei kenenkään tarvitse sietää tämän kaltaista käytöstä, oli sitten tekijänä suomalainen tai ulkomaalainen.

Anonyymi kirjoitti...

"Mä en päästäisi sua oikolukemaan edes alushousujeni pesulappua."

Olet varmasti joku piilohomo, jolla on fantasioita alushousujen pesulappujen oikolukemisesta?

Myönnä pois... Ei se satu.

Anonyymi kirjoitti...

"Kyseenalaistan tekstien aitouden! Tää viimesin oli kyllä niin varmaa huttua, että oksat pois!

Oli miten oli, ei yhtään sovi aikaisempien tekstien kirjoitusasuun :("

Vaikuttaisikohan tähän se asia että kun jotkut naabit anonyymit valittaa siitä että käy sääliksi ivania kun siitä laitetaan tämmöstä "herjaa" nettiin niin jos sen takia on yritetty tekstiä muuttaa hieman henompaan suuntaan joka on kyllä huono suunta, takas alkuperäinen valittava ja vittuuntunut mutta silti hauska tekstityyli ja anonyymien valitukset jätetään huomioimatta.

Anonyymi kirjoitti...

"Vaikuttaisikohan tähän se asia että kun jotkut naabit anonyymit valittaa siitä että käy sääliksi ivania kun siitä laitetaan tämmöstä "herjaa" nettiin niin jos sen takia on yritetty tekstiä muuttaa hieman henompaan suuntaan joka on kyllä huono suunta, takas alkuperäinen valittava ja vittuuntunut mutta silti hauska tekstityyli ja anonyymien valitukset jätetään huomioimatta."

"skulblaka". Onko tuo nyt sitten joku tunnistettava nimi? Samaan anonyymi/kukatahansa kastiin tuo putoaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ehtiikö Ivan todella ihan oikeasti myös suorittamaan opintojaan edes jossakin määrin kaiken "bisneksen" ohella?

Anonyymi kirjoitti...

"skulblaka". Onko tuo nyt sitten joku tunnistettava nimi? Samaan anonyymi/kukatahansa kastiin tuo putoaa.

ON sillä tämä nicki on välillä käytössä ircissä, käytän sitä parilla foorumilla ja peleissä. eli se on tunnistettava paremmin kuin anonyymi :) oikealla nimelläni en kummiskaan ala kirjoittamaan, mutta sinulta taisi mennä tuo postaukseni aihe hieman sivusuun jos kerta tarkerruit nickiini.

Anonyymi kirjoitti...

En oikeen ymmärrä, että mikä velvollisuus tällasessa blogissa olis edes pysyä täysin totuudessa. Uskon kyllä, että tyyppi on todellinen, mutta onko sillä mitään merkitystä?

Olisko tämä blogi parempi, jos se olisi täysin totuudenmukainen ja kaikki tunnistaisivat jutuista sekä kirjoittajat, asuinpaikan, tapahtumat että Ivanin? Uskon, että pieni viihteellinen tasoittelu ja pyöristely on todellakin paikallaan.

Kyseessä on kuitenkin kirjoittajille varmasti tarpeellinen ryhmäterapia.

Condemnia kirjoitti...

"Ehtiikö Ivan todella ihan oikeasti myös suorittamaan opintojaan edes jossakin määrin kaiken "bisneksen" ohella?"

Itse reilun vuoden ja 9 kämppiksen kokemuksella voin sanoa, että ainakaan aina se ei onnistu. :D

Itselläni kämppiksiä on ollut yhteensä 5 maasta ja kaikenlaista on tullut koettua... Mutta ei mitään ihan tämän blogin veroista.