torstai 17. heinäkuuta 2008

Reklamointia

Useat lukijat ovat ehtineet ihmetellä, etteikö meillä Ivanin asuinkumppaneilla ole aikomusta puuttua hänen tekemisiin tai ilmoittaa vuokranantajalle hänen toiminnastaan. Vuokranantajaa ehkä myös kiinnostaisi asuntomme kunto, joku arveli.

Totuus on, että olemme kokeilleet kaikenlaisia keinoja asukkimme kaitsemiseen. Vain väkivaltaan emme ole toistaiseksi turvautuneet siitäkään huolimatta, että olen saanut kehoituksia tavata Ivania yöllä pyörävaraston takana tai muistuttaa häntä lieden sammuttamisesta painamalla hänen kasvonsa tulikuuman hellan levyä vasten.

Olemme Ivanin saapumisen jälkeen yrittäneet puhua häntä talon tavoille lukemattomia kertoja. Keskustelujen päätteeksi Ivan lupaa parantaa tapansa, mutta muistaa antamansa lupaukset tunnin tai kaksi, joskus hieman kauemmin. Ivanin rutiininomainen häiriökäyttäytyminen jatkuu viimeistään seuraavan aamun sarastaessa kuin keskusteluja ei olisi koskaan käyty.

Kerran huusin Ivanille ohjeita kiroillen. Sain häneltä muistoksi lattiaan isketyn veitsen ja kehoituksen olla ottamatta asioita vakavasti. Minusta liekehtivä kattila ja savusta musta keittiö on vakava asia, etenkin toistuvana ilmiönä. Olen tosikko.

Olemme jutelleet Ivanille yksitellen ja erikseen. Nykyisin raukka on jo lopen väsynyt oppeihimme, eikä enää juurikaan vaivadu kuuntelemaan vinkumistamme. Kokeilimme joukkovoiman tehokkuutta ja anoimme hiljaisuutta ja siisteyttä asuntoomme. Keskustelu ajautui raiteiltaan ja lopulta päättyi Ivanin pitkästymiseen: "please go away", hän pyysi. Kehoitukseeni lopettaa tupakanpoltto sisätiloissa Ivan vastasi "yes thanks" sulkien samalla oven naamani edestä.

Vuokranantaja on kuullut meistä, asuntomme tilasta ja asuinkumppanimme häiriökäyttäytymisestä useita kertoja. Olemme käyneet heidän kanssaan tuloksettomia puhelinkeskusteluja. Olemme lähestyneet tahoa kahdella kirjallisella reklamaatiolla, joista ensimmäisen seurauksena Ivan sai postitse huolellisesti laaditun muistutuksen järjestyssääntöjen noudattamisen tärkeydestä. Mainittu kuukausia vanha dokumentti lojui eilen asuntomme käytävällä.

Varoitus ei saanut aikaan merkittävää muutosta Ivanin käytöksessä.

Jälkimmäinen vetoomuksemme ei enää herättänyt kiinnostusta vuokranantajassa. "Nämä ovat pitkiä ja monimutkaisia prosesseja" on puolusteleva vastaus uteluihimme prosessin etenemisestä. Fabion ja vuokranantajan välisten puhelinkekustelujen perusteella on käynyt ilmi sellainen epämääräinen seikka, että Ivanin vuokrasopimus on täysin murtamaton, määräaikaista mallia, mahdotonta purkaa. Mikä ikinä lieneekään asian todellinen laita.

Vuokranantajan taholta on tullut kuitenkin ratkaisuehdotus ongelmaamme, joka sopii tragikoomiseen tilanteeseemme kuin ruostunut naula hauta-arkkun kanteen: vuokranantaja ehdotti puhelimitse, että me kolme Ivanin asuinkumppania voisimme muuttaa uuteen asuntoon. Vastaava huoneisto olisi varattuna juuri meitä varten. Vuokranantaja muisti korostaa, että uudessa asunnossamme asuu valmiiksi "normaali suomalainen kundi". Aikaa päätöksentekoon olisi yksi päivä.

Olisiko meidän muutettua vihreämmille vesille Ivan saanut koko neljän hengen asunnon itselleen tuhottavaksi, vai olisiko hänen uusilla uhreillaan ollut samanlainen kohtalo edessään?

Olemme pyytäneet vuokranantajaa tarkistamaan asuntomme tilan, jonka seurauksena kaksi rotevaa miestä saapui taloon toteuttamaan toimeksiantoa. Yhteistuumin he paikan päällä nyrpistelivät neniänsä ja kirosivat paikan. He totesivat koko asunnon olevan "hirveä läävä". "Täältä se haju tulee", tiesi toinen miehistä Ivanin ovella. "Pakko tästä on ilmoittaa", kollega jatkoi ja otti puhelimellaan yhteyden vuokrantanajaan. Ivankin sai luurin hetkeksi korvaansa, mutta tyytyi vain kuuntelemaan vuokranantajan yksipuolista keskustelua. "What do you waant?!", Ivan huusi miesten perään heidän lähdettyään.

Käynnistä ei seurannut jatkotoimenpiteitä.

Terveisin,

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Poismuutto olisi hölmö ratkaisu, ei tämä blogi tähän saa loppua. sitäpaitsi iivanahan polttaisi sen talon jos lähtisitte sieltä! Tiedä mistä kaikista kokemuksista jäisitte paitsi jos muuttaisitte pois!

Anonyymi kirjoitti...

Itse olisin jo kaukana.

Anonyymi kirjoitti...

Mun pää varmaan hajois ton tyypin seurassa. Mutta kuten moni muukin on täällä ehdottanut: tehkää tästä kirja ja yrittäkää hyötyä edes jollain tavoin kaikesta kärsimyksestänne.

Anonyymi kirjoitti...

Melko veijari tämä Ivan :D. Itse olisin tarttunut tuohon asuntotarjoukseen ja vaihtanut maisemaa.

Unknown kirjoitti...

Ei jumaliste! Teidän poikien hermot on tehty karaistusta teräksestä. Itse olisin vähintään tuikannut ivanin huoneen tuleen kaverin poissaollessa, tai häätänyt hänet talosta muita väkivallan keinoja käyttäen.

Anonyymi kirjoitti...

Määräaikainen vuokrasopimus on paha, sitä kun ei voi irtisanoa läheskään niin helposti kuin tuollaista toistaiseksi voimassaolevaa vuokrasopimusta. Käytännössä määräaikaisen sopparin purku vaatii oikeudessa käyntiä, mikä on ymmärrettävästi melko nihkeä prosessi. kts: http://www.laki24.fi/vuok-asuinhuoneistonvuokra-maaraaikainenvuokrasopimussitovuus.html

Anonyymi kirjoitti...

Siinäkin tapauksessa että saatte häädettyä ivanin, niin hän tulee muuttamaan jonnekkin, mahdollisesti vielä soluasuntoon. Mikä tarkoittaa että hänellä tässäkin tapauksessa tulee olemaan uudet uhrit, ja tämän lisäksi vielä uusi ja hyvässäkunnossa oleva talo tuhottavana.

Anonyymi kirjoitti...

Neuvostoliiton aikaan Ivanin kaltaiselle kulakille olisi käynyt alta aikayksikön näin:

http://www.youtube.com/watch?v=DqPZYX4Nh1Y

Anonyymi kirjoitti...

Teille pitäisi maksaa Ivanin kestämisestä! En tiedä saisiko tästä minkäänlaista tositv-formaattia kokoon. No, kunhan tämä kaikki päättyy joskus, voit kirjoittaa kaikki tapahtumat fiktiivisten henkilöiden kohtaloihin ja kirjoittaa siitä paksun ja hauskan kirjan. Näyttää sana olevan hallussakin valmiiksi. Siis jos nyt olette kolme eri henkilöä jotka kirjoittavat.

Mutta, lykkyä! Älkääkä tappako sitä hölmöä ryssää, ette kai halua ehkä pariksi vuodeksi vankilaan?

- Pahavaatt

Anonyymi kirjoitti...

Heh... Lukasin tänään koko blogin läpi - itsellänikin oli aikoinaan solukämppiksenä hieman erikoinen tapaus. En muista, että hän olisi koskaan tiskannut tai siivonnut sen viiden yhteisen vuoden aikana; sai kyllä tuhottua monet toisten kämppisten astiat, keittiönkoneet, hermot jne. Eikä hän muuten syönyt mitään einesruokia vaan laittoi ruokaa ja evästi muutenvaan tiskaamattomilla välineillä.

Jokatapauksessa varsin hupaisaa luettavaa, kun ei itse tarvitse olla enää uhrina.

Anonyymi kirjoitti...

Vaatikaa vuokranalennusta sietämättömistä asumisoloista johtuen. Kenenkään ei tarvitse asua katkun ja kakan keskellä eikä etenkään jonkun kylppärirempan alla. Alennetaan sitä vuokraa normi-putkiremppojenkin aikana. Ei se teidän kolmen vika ollut. Jossei kerran Ivania poiskaan saa...

Anonyymi kirjoitti...

kuulostaa kovin opiskelija-asuntosäätiön toiminnalta. häiriköitä ei häädetä vaikka kuinka moni valittaisi ja ainakin vantaan suunnalla hoaxilla oli käytäntönä vuokrata asuntoja kaupungille, joka sitten asutti niihin varsin veikeitä sukankuluttajia.

Anonyymi kirjoitti...

Mun yläkerrassa asuu myös Ivan. Tai no se on aika pliisu verrattuna tohon. Semi-Ivan.